Teksti: Raul ja Sanna Fall  |  Kuvat: Fall Production

Grillikesää on vielä jäljellä – Hot dog tampesterilaisittain

Caravan Keittiö Suomi -videosarjassa karavaanarit Raul ja Sanna Fall tutustuvat Suomen kesäkaupunkeihin ja valmistavat herkkuaterioita tien päällä. Tampereella Fallit vierailevat kansainvälisessä BBQ Battle Finland -grillauskilpailussa, eikä mustaltamakkaralta säästytä, kun pariskunta valmistaa alkuruuaksi hot dogeja tampesterilaisittain. Pääruokana herkutellaan härän ja porsaan kasslerilla. Katso video ja poimi reseptit alta!

Hot dog mustallamakkaralla voilá!

Mistä on Tampere tehty? Näsinneulasta, Pikku Kakkosesta, Popedasta – niin ja tietty mustastamakkarasta! Jotkut palvoo, toiset ei. Grillikesää on vielä jäljellä runsaasti, kun Fallien grillissä tirisee mustamakkara, joka saa hot dogissa kylkeensä ranskankermaa ja kesäsipulia.

Raaka-aineet (4:lle hengelle)

4 kpl hod dog -sämpylöitä
1 kpl kesäsipuli
200g Creme Fraichea
1 paketti Tapolan mustamakkaraa
Puolukkahilloa tai Tapolan puolukkakastiketta

Grillikesää on vielä jäljellä mustanmakkaran ystäville

Ohjeet

  1. Leikkaa mustastamakkarasta neljä reilun kokoista palaa.
  2. Leikkaa kesäsipuli ja sen varsi ohuiksi renkaiksi.
  3. Paista mustamakkaraa ja puolet sipuleista kuumalla pannulla.
  4. Lämmitä samaan aikaan hod dog -sämpylät grillissä.
  5. Kun makkarat on saaneet hyvän paistopinnan ja sipulit kuullottuneet, ota lämmin hod dog -sämpylä ja sivele siihen reilusti creme fraichea.
  6. Nosta mustamakkara ja paistetut sipulit sämpylälle, lisää puolukkakastike tai -hillo, ja laita  tuoreita kesäsipulin renkaita  komeuden päälle.
  7. Nauti kylmän maidon tai oluen kanssa.

Pääruuaksi grillilautanen

Grillattua härän kassleria neljälle

Raaka-aineet

1 kpl vähintään 2,5 cm paksu Black Angus härän kasslerpihvi
Poppamies One for All RUB -maustetta
Suolaa

Ohjeet

  1. Hiero Poppamies One for All RUB:ia lihan molemmin puolin ja rouhi sitten myllystä suolaa lihan molemmille puolille.
  2. Anna maustua vähintään ½ tuntia.
  3. Ota pihvi huoneen lämpöön noin tunti ennen grillausta.
  4. Grillaa lihaa kuumalla grillillä suoralla lämmöllä kunnes olet saanut hyvän paistopinnan. Käännä pihvi ja grillaa hyvä paistopinta myös toiselle puolelle. Siirrä liha epäsuoraan lämpöön ja/tai pienennä grillin lämpötilaa.
  5. Jatka grillaamista kunnes lihan lihasnesteet on tullut pintaan ja lihan sisälämpötila on 55 astetta.
  6. Ota pihvi pois grillistä, nosta se leikkuulaudalle ja anna lihan levätä hetki.
  7. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi jokaiselle syöjälle.

Grillikesää on vielä jäljellä! Kassler maistuu kaikille.

BBQ -kastikkeella marinoitua porsaan kasslerpihvi neljälle

Raaka-aineet

600 g porsaan kassleria eli niskaa
½ plo Heinz-tomaatti-chilikastiketta (ei sweet chili saucea!)
2 rkl hunajaa
2 rkl makeaa sinappia (Auran sininen, Kotisinappi tms.)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl balsamico-kastiketta
3-4 valkosipulinkynttä
1 tl savupaprikajauhetta (mikäli haluat lisätä savun makua marinadiin)
½ dl öljyä (oliivi- tai rypsiöljyä)
Suolaa ja mustapippuria

Ohjeet

  1. Leikkaa porsaan niskasta neljä noin 2,5cm paksua pihviä ja painele niitä hieman kasaan.
  2. Kuori ja leikkaa valkosipulit pieneksi.
  3. Sekoita kulhossa marinadin ainekset keskenään. Lisää öljy viimeisenä, koska tämä auttaa aineita sekoittumaan!
  4. Lisää porsaan kasslerpihvit marinadiin ja pyörittele niitä niin, että jokaisessa on tasaisesti marinadia.
  5. Peitä kulho ja anna maustua kylmässä vähintään puoli tuntia.
  6. Ota pihvit huoneen lämpöön noin tunti ennen grillaamista.
  7. Grillaa pihveille hyvä paistopinta molemmin puolin ja siirrä ne sitten epäsuoraan lämpöön tai laske grillin lämpötilaa. Anna pihvien kypsyä rauhassa matalalla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on vähintään 65-68 astetta.
  8. Nosta pihvit folion alle lepäämään muutamaksi minuutiksi. Folion alla pihvien sisälämpötila nousee vielä. Lihasnesteet pysyvät sisällä ja lopputulos on mehevä ja murea.

Grillatut bataatit neljälle

Raaka-aineet

1 kpl bataatti
Suolaa
Oliiviöljyä

Ohjeet

  1. Pese bataatti.
  2. Leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi
  3. Ripottele oliiviöljyä ja suolaa molemmille pinnoille
  4. Grillaa matalassa lämpötilassa kunnes bataatit ovat sopivasti pehmenneet.

Huom! Voit myös esikeittää bataatteja ennen grillausta ja ottaa niihin grillissä vain grillipinnan. Tämä on hyvä konsti etenkin suurempien palojen kanssa.

Paistetut kasvikset neljälle

Raaka-aineet

1 nippu retiisejä
1 kpl punainen paprika
2 kpl kesäsipulin vartta
½ kesäkurpitsa
4 suurta herkkusientä
2 – 3 rkl Poppamies valkosipuli- tai Provencen yrtit RUB -maustetta
Voita ja oliiviöljyä

Ohjeet

  1. Pese retiisit, paprika ja kesäkurpitsa sekä putsaa herkkusienistä mahdolliset mullat pois.
  2. Leikkaa kesäsipulin varret noin kahden sentin paloiksi.
  3. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa reilun kokoisiksi paloiksi.
  4. Leikkaa retiisit puoliksi.
  5. Leikkaa herkkusienet neljään osaan.
  6. Laita kuumalle pannulle voita ja öljyä.
  7. Lisää pannulle retiisit ja ota niihin hyvä paistopinta.
  8. Lisää paprikat ja kesäkurpitsa, jatka paistamista pari minuuttia koko ajan käännellen
  9. Lisää herkkusienet ja Poppamiehen RUB.
  10. Jatka paistamista kunnes kasvikset on lähes ”al dente” (kypsiä, mutta niissä on vielä hyvä purutuntuma).
  11. Lisää kesäsipuli ja paista vielä hetki.

Raikas vihersalaatti

Raaka-aineet

1 pkt valmiiksi pestyä salaattisekoitusta esim. vuonankaalia, rucolaa, jääsalaattia, pinaattia, lollorossoa jne.
1 rasia kirsikkatomaatteja
Suolaa
Oliiviöljyä
Tummaa balsamico

Ohjeet

  1. Pese kirsikkatomaatit ja leikkaa ne puoliksi.
  2. Laita salaattisiekoitus kulhoon ja kaada kirsikkatomaatit päälle.
  3. Lisää suolaa, oliiviöljyä ja tilkka tummaa balsamicoa.
  4. Sekoita.

Vinkki: paahdetut cashew-pähkinät sopivat salaattiin erinomaisesti!

Grillikesää on vielä jäljellä!

Lisää kesäisiä reseptejä löydät Caravan Keittiön edellisistä jaksoista.