Hyppää sisältöön

Sinustako karavaanari? – Näin me pääsimme alkuun!

Meistä tuli karavaanareita vahingossa. Emme kumpikaan olleet koskaan astuneet jalallakaan asuntoauton sisälle, emmekä tunteneet ketään karavaanaria. Päätimme silti hankkia oman retkeilyauton. Emmekä ole asiaa päivääkään katuneet.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen
Sinustako karavaanari? - Näin me pääsimme alkuun!

Houkutteleeko karavaanielämä? Sinustako karavaanari? Jos epäilet, olisiko sinusta omatoimimatkailijaksi, lue tämä juttu.

Täysin varauksetta emme suosittele kaikille ihan samanlaista repäisyä kuin itse teimme. Ennen matkakodin hankintaa on hyvä tehdä taustatyöt tarkasti. Huolellinen tutustuminen kannattaa aloittaa itsestä. Mikä on se kokoonpano, jolla reissuja pääasiassa tehdään? Mitkä asiat on kullekin perheenjäsenelle tärkeitä? Onko auton oltava Mersu vai käyvätkö myös muut merkit? Mitä asuntoautolla ylipäätänsä tehdään ja mihin sillä mennään? Mahtuvatko harrastusvälineet mukaan?

Sinustako karavaanari?

Kuuma moottoritie vai kenties hiekkatie keskellä ei mitään? Karavaanielämässä parasta on se, että voit vapaasti valita itselle mieluisan ympäristön sekä oman tavan harrastaa.

Tielle siitä – kokemalla oppii!

Jos asian pohtiminen tuntuu tylsältä ja sitä haluaisi vain lähteä heti kuumalle maantielle tukka hulmuten vapautta kokemaan, kannattaa järki ottaa käyttöön ja testata, sopiiko asuntoautoilu sinulle. Ensimmäiselle reissulle kannattaa asuntoauto vuokrata. Testireissulla omat tarpeet selkiytyvät parhaiten, kun pääsee kokeilemaan leirielämää käytännössä. Ehkäpä mielikuvat koko perheen rennosta grillailuhetkestä kauniissa Suomen suvessa eivät pidä paikkaansa, vaan vuokra-auton myötä opit ettet edes pidä leirielämästä. Tai vaihtoehtoisesti, jos vuokrakalustolla reissatessa asuntoautokuumeesi vain voimistuu, tiedät kokemusta rikkaampana, mistä asioista pidät ja mitkä asiat ovat vähemmän nautinnollisia. Esimerkiksi ulkoapäin identtisillä asuntoautoilla voi olla täysin erilainen asuintilan pohjaratkaisu. On hyvä selvittää, haluatko asuintilaan paljon oleskelutilaa, säilytystilaa, vai onko erillinen makuuhuone teille tärkeä.

Piskuinen retkeilyauto mahtuu kompaktin kokonsa vuoksi hyvin parkkiin vaikka tiheiden puiden väliin.

Matkailuauto on autoverosta vapaa

Alusta alkaen meille oli selvää, että tulemme ostamaan tehtaan valmistaman retkeilyauton. Emme halunneet rakentaa retkeilyautoa itse. Pakettiauton muutoskatsastaminen matkailuautoksi vaatii paljon erilaisia kommervenkkejä. Sisäkorkeuteen vaaditaan vähimmäissenttimäärä. Lisäksi autossa on oltava kiinteitä istuimia ja kalusteita sekä keittomahdollisuus. Luotimme siihen, että asuntoautojen valmistajilla on vuosikymmenien kokemus siitä, miten matkailuautosta tehdään käyttöä ja elämää kestävä. Ratkaisuumme vaikutti myös se, että matkailuautot ovat verovapaita. Retkeilyautomme hinta varustuksineen on yllättävän lähellä normaalia pakettiautoa.

Sinustako karavaanari?

Vietämme paljon aikaa luonnossa.

Mobiilikodin vaatimukset vaihtelevat

Meidän perheessä on kaksi aikuista sekä perheemme lemmikkikoirat. Halusimme pienen mutta hyvin varustellun matkailuauton, koska meille oli tärkeää se, että auto mahtuu normaaliin parkkiruutuun ja että pääsemme autolla luonnon rauhaan pieniäkin metsäteitä pitkin.

Hyvän sään salliessa vietämme lähes kaiken vapaa-aikamme luonnon keskellä metsässä retkeillen ja hiljaisuudesta nauttien. Koska retkeilyauto on ainoa kotimme, meille oli myös tärkeää, että sänky on kiinteä, eikä päivän päätteeksi tarvitse alkaa rakennella sohvatyynyistä petiä.

Google on aloittelijan ystävä

Koska kumpikaan meistä ei tiennyt aluksi asuntoautoista yhtään mitään, päädyimme googlailemaan netistä tietoa. Kaikki kuulosti aluksi hyvin hämmentävältä. Paljonko on sopiva akkujen määrä? Miten vessanpönttö toimii ja uskaltaako sitä oikeasti käyttää? Trumatic vai Alde? Kuinka tehokas lämmittimen on oltava, että autossa ei ole talvellakaan kylmä? Onko 100 litran raikasvesitankki riittävä? Myöhemmin opimme käytännön kautta, että kahdella ihmisellä vesitankki kestää alle viikon, jos käymme pikaisesti aamusuihkussa ja vettä käytämme tiskien ja ruuan valmistuksen lisäksi myös juomavetenä sekä vessan huuhteluun.

Sadepäivinä nopea nettiyhteys on ikkunasta näkyvää järvimaisemaa tärkeämpi.

Alkuhämmennyksen jälkeen päätimme antaa epäileville nettimielipiteille vähemmän painoarvoa. Teimme omat johtopäätöksemme: jos matkailuautoilu olisi jotenkin erityisen hankalaa, ei matkailuautoja taatusti näkyisi niin paljon teillämme.

Retkeilyautossa on kodin mukavuudet

Ja olimme oikeassa! Opimme hyvin nopeasti oman retkeilyauton hankittuamme, että matkailuautot ovat nykytekniikan sisältävänä hyvin helppokäyttöisiä. Asuintilan kohdevalot ja epäsuorat tunnelmavalot saa päälle ja pois kytkimistä kuin missäkin luksustasoisessa hotellihuoneessa. Selkeät hallintapaneelit kertovat niin raikkaan veden kuin jätevedenkin tilanteen. Monitorista voi tarkkailla akkujen varaustilaa. Vessa sytyttää merkkivalon, kun sen säiliön kapasiteetti alkaa täyttyä.

Kaikesta on erilaiset merkkivalot hälyttämässä, ja jos esimerkiksi vedellä tulee lotrattua liikaa, oppii että säiliö tyhjenee ennätysvauhdissa. Seuraavalla kerralla sitä osaa jo käyttää vettä hillitymmin, ja edellisen reissun epäonnistumista alkaa arvostaa oppimiskokemuksena.

Retkeilyauto mahdollistaa reissut huikeiden maisemien luokse.

Omavaraisuus sähköntuotanossa luo vapauden

Muutama sana lämmityksestä ja sähköistä.

Trumatic on ilmalämmitin, joka puhaltaa lämmintä ilmaa sisään. Alde on taas vesikiertoinen lämmitys. Meidän retkeilyautossa on kaasulla toimiva 4kW Trumatic ja olemme olleet siihen tyytyväisiä. Lämmitys on riittävän tehokas, äärimmäisen nopea ja yllättävän hiljainen. Lisäksi se vie hyvin vähän virtaa. Käytämme lämmitystä myös märkien vaatteiden kuivaukseen. Ripustamme vaellusreissulla kastuneet vaatteet kylphyhuoneen pyyhetangolle, suljemme oven ja laitamme lämmityksen puhaltamaan ainoastaan kylpyhuoneeseen. Mahdollinen vesi tippuu alas vesikaukaloon ja sitä kautta harmaavesitankkiin, eikä kosteus pääse valtaamaan koko asuintilaa.

Akkuja meillä on asuintilassa kaksi, yhteensä 220Ah, ja ne ovat osoittautuneet meille sopivaksi määräksi. Aurinkopaneeli lataa virtaa akkuihin ollessamme paikallaan. Akut latautuvat myös ajon aikana. Talvella meidän pitää kytkeä auto sähköpistokkeeseen muutaman kerran viikossa, mutta kesällä pystymme lataamaan auton akkuja pelkästään 275 watin tehoisen aurinkopaneelimme avulla. Talvea lukuunottamatta emme siis tarvitse valtion sähkövirtaa lainkaan. Omavaraisuus sähkössä mahdollistaa retkeilyautolla matkustamisen missä tahansa.

Lumi ja jää eivät ole este retkeilyauton käytölle.

“Home is where we park it”

Olemme asuneet kokopäiväisesti retkeilyautossamme kolmen vuoden ajan. Emme näin usko, että mitään suuria negatiivisia yllätyksiä tulisi enää vastaan. Kaksi Suomen kylmää talveakin on tullut asuttua autossa, eivätkä hiukset jäätyneet kiinni auton seinään, vaikka joku niin epäili meille tapahtuvan.

Päinvastoin. Retkeilyautossa asuminen on ollut helppoa ja hauskaa, ja se on tuonut elämäämme aimo annoksen kaunista. Nykyinen elämäntapamme rohkaisee viettämään paljon aikaa ulkona. Emme tule varmasti koskaan kyllästymään uuden yöpymispaikan etsimiseen, täysin uuden ympäristön tutkimiseen, ruoan valmistamiseen ulkoilmassa ja pulahtamiseen luonnon vesiin.

Päivitetty: 6.5.2021